Duona pagal Vydūną

Nuotrauka: © pixabay.com

Prieš kelis šimtmečius, kai žmonės išmoko apdoroti grūdus – rafinuotų kvietinių miltų kepiniai buvo prabangos dalykas. Ant kasdienio stalo dėti tokius kepinius galėjo sau leisti tik pasiturintieji. Paprasti žmonės baltų miltų duoną taupė ypatingoms progoms. Iškilmingumu jis prilygo šiuolaikiniam tortui. Sveikos mitybos propaguotojai sako, jog būtų išties sveikintina, jei ši tradicija būtų išlikusi iki šių dienų. Pasak jų, jei ant mielių kildintus baltų kvietinių miltų gaminius valgytume tik per šventes, būtume daug sveikesni.

Kad kasdien valgomi balti, purūs mieliniai kepiniai ne į sveikatą, buvo žinoma jau ir prieš kelis šimtmečius didikus gydžiusiems gydytojams. Jų pastebėta, kad jie kenčia nuo nutukimo, serga tokiomis virškinamojo trakto, sąnarių ir kitomis ligomis, kurios visiškai buvo nebūdingos valstiečiams. Taigi kilmingiesiems, norintiems pataisyti sveikatą, buvo patariama sumažinti valgiaraštyje mėsos, alaus, vyno ir ypač baltų pyragų. Tokio požiūrio laikėsi ir garsusis praėjusio amžiaus pradžios sveikuolis, ajurvedos propaguotojas Vydūnas. Jis buvo įsitikinęs, kad balti rafinuoti miltai ir mielės organizmui daro daug žalos ir gali tapti įvairių negalavimų priežastimi. Tiems, kurių organizmas jautrus, nerekomendavo netgi natūralaus raugo.

Kokią duoną valgė pats Vydūnas? Savo knygoje „Sveikata, jaunumas, grožė“ jis mielai pasidalino savo receptu.

Vydūno receptas

Mažai duonutei reikia 2 kg viso grūdo kvietinių miltų. Tešla maišoma iš vakaro. Reikia užvirinti l litrą vandens ir jį sumaišyti su 100 g sviesto arba 100 ml alyvuogių aliejaus, pagardinti 2 šaukštais medaus ir žiupsneliu druskos.

Mišiniui praaušus, į jį įmaišomi miltai ir gauta tešla paliekama per naktį šiltai. Kitą dieną išminkoma ir po valandos kepama nekaitrioje krosnyje (arba orkaitėje) apie 4 valandas. Į krosnį sveikuolis rekomendavo įstatyti dar ir puodelį su vandeniu, kad šis garuotų ir neleistų duonai apdegti.



Daugiau leidinyje:

Kaip įsigyti?  

Patiko straipsnis? Pasidalinkite: