Indra Devi nugyveno
beveik 103 metus. Iki pat paskutinio
atodūsio gyveno dvasingą, sąmoningą gyvenimą ir buvo tarsi
šviesos spindulys, įkvėpęs gyvenimo pokyčiams tūkstančius pasaulio žmonių.
Indra Devi nuo gimimo buvo žinoma Jevgenijos Labunskajos
– Peterson vardu. Pasaulį išvydo Rygoje, švedų banko valdytojo ir žinomos rusų
operečių atlikėjos šeimoje. Per ilgą savo gyvenimą ši moteris nuėjo nepaprastai
įdomų ir spalvingą tobulėjimo kelią: nuo laisvos bohemos atstovės, aktorės iki visame
pasaulyje garbinamos dvasinės mokytojos, tituluojamos vakarietiškosios jogos
motina.
Garsioji jogė sukūrė ištisą sveikatingumo sistemą, pagrįstą ne tik jogos pratimais. Pasak jos, tie, kurie nori gyventi visavertį, ilgą gyvenimą turi laikytis tokios filosofijos, kuri apimtų visas gyvenimo plotmes – nuo dvasinės iki fizinės. „Mūsų gyvenimo kokybę sudaro tarsi mozaika, iš kurios išėmus bent vieną detalę, bus suardyta harmoninga visuma“, - teigė dvasinė lyderė. Jos propaguojama sveikatingumo bei dvasingumo sistema, kuria vadovavosi ir pati mokytoja, iš tiesų padėjo daugeliui jos sekėjų susikurti visiškai naują gyvenimą ir sulaukti garbingo amžiaus.
Indra Devi neišrado jokių stulbinamų naujovių, tiesiog apjungė nuo seno visiems žinomas sveiko gyvenimo tiesas. Ryšys su Dievu, reguliari jogos praktika, taisyklingas kvėpavimas, teigiamos mintys, kilnūs, nesavanaudiški į tarnystę nukreipti veiksmai, tinkama mityba – štai ir visa Indros Devi filosofijos esmė.
Kaip garsioji jogė įsivaizdavo tinkamą mitybą?
Maitindamasi ji daugiausia vadovavosi ajurvedine filosofija, tačiau kai ką
adaptavo ir pagal vakarietiško gyvenimo reikmes. Jos manymu, nereikia
fanatiškai sekti jokia mitybos sistema. Svarbiausia, atidžiai klausyti savo
kūno ir stengtis maitintis kuo kukliau. Jūsų dėmesiui - keletas esminių Indros Devi mitybos principų.
·
Jei norite, kad jūsų kūnas ilgai nesentų ir
būtų gyvybingas, gerkite pakankamai vandens. Indros Devi rekomenduojama dienos
norma – ne mažiau kaip 5 stiklinės per
dieną.
·
Indra Devi pati gerdavo ir kitiems
rekomendavo būtinai išgerti po stiklinę šilto vandens ryte ką tik pabudus
tuščiu skrandžiu ir prieš pat miegą. Šį vandenį siūlė pagardinti šaukšteliu
natūralaus medaus ir gurkšnoti iš lėto, mažais gurkšneliais. Dieną rekomendavo
negerti vandens valgio metu – tai trikdo virškinimo procesą. Tinkamiausias
metas pusvalandis iki valgio arba 2 valandos po valgio.
·
Jei vandenį buvote užvirę, Indra Devi patarė
jį kelis kartus perpilti iš vieno indo į kitą. Šis procesas vandenį atgaivina,
suteikia jam gyvybinės energijos.
·
Indra Devi visiškai nevertino išspaustų
vaisių ir daržovių sulčių. Jos teigimu, tai gryniausias maistinių augalų gadinimas.
Jogė buvo įsitikinusi, kad kur kas sveikiau yra valgyti visus vaisius bei
daržoves, jei įmanoma, nelupant jų odelės. Jei visgi norisi sulčių, jas patarė
maišyti su žalumynų sultimis.
·
Indra Devi pati nevartojo ir kitiems patarė
visiškai atsisakyti bet kokio alkoholio, nes tai yra didžiulis organizmo ir
sielos nuodas. Taip pat rekomendavo atsisakyti ar bent gerokai apriboti kavą,
kakavą, arbatą, karštą šokoladą, nes šiuose gėrimuose esančios medžiagos kofeinas
ir teobrominas taip pat nuodija organizmą sukelia jam stresą.
·
Pasak jogės, pienas – tai maistas ne gėrimas
ir kūnui jis teikia naudos tik tinkamai naudojamas, antraip gali tapti nuodu.
Koks pienas tinkamas vartoti? Indra Devi teigimu, tik šviežias ir šiltas.
Geriausiai pagardintas prieskoniais: kardamonu, ciberžole, pankoliu. Taip pat
tinka gardintas medumi. Toks pienas turėtų būti geriamas vakare, prieš miegą,
nedideliais gurkšneliais.
·
„Mūsų
kūną maitina ne visas maistas, kurį suvalgome, o tik tas, kurį organizmas gali
įsisavinti. Likęs tampa teršalais, kurie mums sukelia ligas, verčia prarasti
energiją, be laiko senti. Todėl maistą rinkitės bent jau taip atidžiai, kaip
renkatės naują suknelę ar skrybėlaitę – nevalgykite visko, kas papuola“ – sakė
Indra Devi.
·
Valgykite kuo paprastesnį, kuo mažiau
apdorotą ir šviežiai paruoštą maistą. Jokiu būdu nešildykite jo pakartotinai –
toks valgis yra negyvas ir bevertis. Tas pats pasakytina ir apie visus
rafinuotus, konservuotus, marinuotus produktus. Ribokite arba išvis
atsisakykite acto (išskyrus nebent obuolių).
·
Pasirinkti tinkamą maistą dar ne viskas –
teigė Indra Devi. Ypač svarbu valgyti sąmoningai, nesiblaškant, visą dėmesį
sutelkus į valgomą patiekalą, pajuntant jo skonį, gerai sukramtant kiekvieną kąsnį.
Nesąmoningai nurytas, seilėmis nesuvilgytas maistas daug prasčiau, ilgiau
virškinamas, apsunkina organizmą ir verčia be laiko „susidėvėti“ vidaus organus.
·
Nevalgykite šviežios, ką tik iškeptos duonos.
Organizmui patys tinkamiausi yra jos džiūvėsiai. Juos kramsnodami įdarbinsite
dantis, veido raumenis, be to ir organizmas turės daugiau naudos. Tik
džiovintos duonos neužsigerkite jokiais skysčiais. Ji turi būti suvilgoma vien seilėmis.
·
Nevalgykite daug skirtingų produktų vienu
metu. Kuo maistas paprastesnis ir grynesnis, tuo organizmui jį lengviau
apdoroti. Tad vienu metu suvalgykite tik vieną porciją. Tarkim, jei suvalgėte
ryžių su daržovėmis, vaisių desertą skanaukite tik po 2 – 3 valandų.
·
Inda Devi patarė, niekada neišmesti morkų,
burokėlių, ridikėlių, pastarnokų ir kitų daržovių lapų. Kaip juos siūlė
naudoti? Gerai susmulkinti ir suberti į salotas arba surišti į ryšulėlį ir
įmesti į verdamą sriubą. Jai išvirus, ryšulėlį ištraukti.
·
„Stenkitės rinktis tik tokį maistą, kuris
pakylėja dvasią, neapsunkina kūno, suteikia jam energijos,“ – mokė Indra Devi.
Ji pati pirmenybę teikė šviežiems vaisiams ir daržovėms, viso grūdo produktams,
riešutams, sėkloms. Riebus, gyvulinės kilmės maistas, pasak jos – tai grubi
energija, kuri apsunkina, atima jėgas, stabdo dvasinį augimą.
·
Dar vienas be galo svarbus, galbūt net
esminis dalykas, ne tik kokį maistą valgote, bet ir kaip jį ruošiate – su kokiu
nusiteikimu ir emocijomis. „Jei esate suirzę, blogos nuotaikos, apimti streso
prie maisto išvis geriau nė nesilieskite. Pirmiausia pasirūpinkite, kad viduje
taptų švaru ir šviesu,“ – savo pasekėjus mokė legendinė jogė. Pasak jos, valgio
ruošos ir paties valgymo metu aplinka turi būti švari, tvarkinga, estetiška ir
rami. Gražiai paserviruokite stalą, pamerkite šviežių gėlių ir, svarbiausia,
nepamirškite paprašyti Dievo palaiminti šį maistą ir už jį padėkoti.
AUKSINĖ INDROS DEVI TAISYKLĖ. Nepaverskite maisto kultu, aistros
šaltiniu. Valgykite tik tokį maistą ir tik tokį jo kiekį, kad patenkintumėte
tikrąsias organizmo reikmes. Kukli, paprasta ir saikinga mityba – sveiko,
ilgaamžiško ir dvasingo gyvenimo pagrindas.