Kaip byloja istorija, ciberžolė Indijoje
sukultūrinta dar priešistoriniais laikais. Šioje šalyje iš pradžių šis
augalas buvo labiau žinomas kaip geltonas pigmentas, tik vėliau imta
pastebėti teigiamą jo poveikį sveikatai.
Vaistams ir maistui vartojami į geltonus miltelius sumaltos ciberžolės
šaknys arba šakniastiebiai. Indų gydytojai sako, jog šis augalas gali
atstoti visą namų vaistinėlę, nes turi tiek gydomųjų savybių, kad gali
išgydyti daugelį ligų.
Kaip sako ajurvedos žinovai, ciberžolė šildo ir valo kraują, šalina iš
organizmo toksinus. Ramina bei stiprina psichiką, skaidrina protą,
padeda išvengti Alzheimerio ligos. Taip pat ji garsėja kaip veiksmingas
natūralus antibiotikas.
Šis augalas ypač vertinamas dėl jame esančios medžiagos kurkumino,
kuris, kaip pastebėjo mokslininkai, ne tik ypač teigiamai įtakoja
žarnyno mikroflorą, bet ir yra veiksminga profilaktinė priemonė nuo
vėžio.
Pasiruoškite!
Auksinis pienas
Pasak ajurvedos žinovų, auksinis pienas ne tik pakelia nuotaiką,
atpalaiduoja ir nuramina, jis dargi padeda apsisaugoti nuo mikrobų, valo
organizmą, gerina atmintį, slopina įvairius skausmus, yra naudingas
sąnariams. Būtų galima vardinti dar daugybė visokių naudų. Bet galbūt
verta tiesiog imti ir išbandyti.
Kaip ruošti?
Jums reikės: 1 arbatinio šaukštelio ciberžolių miltelių, 1 stiklinės
pieno, 50 ml vandens, 1 arbatinio šaukštelio kokosų aliejaus (arba ghi
sviesto), 1 arbatinio šaukštelio medaus.
Nedideliame indelyje užkaiskite apie 50 ml vandens. Kai užvirs,
suberkite arbatinį šaukštelį ciberžolių miltelių. Pamaišydami virkite,
kol skystis taps tarsi pastos konsistencijos. Į ciberžolių nuovirą
įpilkite stiklinę pieno, pagardinkite šaukšteliu kokosų aliejaus (arba
ghi sviestu) ir šiek tiek pakaitinkite ant silpnos ugnies iki maždaug
60–70 laipsnių (sekite, kad neužvirtų). Nukaitę, įkrėskite šaukštelį
medaus, išmaišykite ir iš lėto gurkšnokite. Esama ir daugiau šio recepto
variacijų. Kai kurie deda Kajeno paprikų miltelių, imbierų, įprastą
pieną keičia augaliniu, gardina cinamonu, kardamonu ir pan. Tačiau, kad
ir koks būtų receptas, svarbiausia sudėtinė dalis – ciberžolės. Šį
gėrimą rekomenduojama gerti vakarais.
Daugiau leidinyje:
Kaip įsigyti?