Įvairiuose senoviniuose
jogos šventraščiuose (šastrose), taip pat ir ajurvedos traktatuose (kaip anatai
Čaraka Samhita) kalbama apie tai, kad mityba turi būti tinkamai subalansuota.
Šis balanso išlaikymas vadinamas mitahara. Jogamas patariama valgant laikytis
vidurio kelio.
· Maistas turi būti nei
per šaltas, nei per karštas.
· Valgyti reikėtų tiek,
kad nuo stalo pakiltum ne alkanas ir nepersivalgęs. Pasak senųjų raštų,
optimalus balansas pasiekiamas tada, kai du trečdaliai skrandžio
užpildomi maistu bei skysčiais, o vienas trečdalis paliekamas tuščias, kad jame
liktų vietos orui (vayu), reikalingam veiksmingai virškinti.
· Valgis turi būti
natūralaus skonio, neiškraipytas papildomais skonio stiprikliais: pridėtiniu cukrumi,
druskos pertekliumi, aštriais prieskoniais. Satviškiausias skonis yra
natūraliai salsvas.
· Jei maistas apdorojamas
termiškai, jis turi būti išviręs, bet nepervirtas, juo labiau neprisvilęs.
· Valgio reikėtų gaminti
tiek, kad užtektų pavalgyti vienam kartui. Satviniu maistu laikomas pastovėjęs
ne ilgiau kaip 3 – 4 valandas.
· Ruošiant ir valgant
maistą, svarbu kūno ir minčių harmonija. Valgykite tik tada, kai protas
visiškai nurimęs. Visą dėmesį sutelkite į tai, ką valgote, gerai sukramtykite
kiekvieną kąsnį. Ir svarbiausias, nepamirškite išreikšti padėkos Kūrėjui už
suteiktą maistą.