Šis gardumyną dievišku
galima pavadinti ne tik dėl nuostabaus skonio, bet pirmiausia dėl to, kad tai
vienas populiariausių saldumynų, kuriuos indai šventyklose siūlo dievams.
Šis nepaprastai maistingas gardėsis Indijoje gaminamas nuo neatmenamų laikų
ir turi be galo gilias tradicijas. Kaip byloja šaltiniai, kitados netgi
vartotas kaip vaistas. Ajurvedos gydytojai juo pasmaguriauti rekomenduodavo ką
tik pagimdžiusioms moterims, kad gamintųsi daugiau pieno, taip pat ligos
išsekintiems pacientams, kad šie greičiau sutvirtėtų ir netgi tiems, kurie yra
praradę gyvenimo džiaugsmą (arba kitaip tariant, yra kamuojami depresijos).
Maža to, Besan laddu buvo laikomas ir laimės bei sėkmės simboliu. Saldumynas
nuo seno buvo ruošiamas per tuoktuves, religines šventes, jų moterys įteikdavo
kovoti keliaujantiems kariams.
Kaip ruošimas laddu?
Hindi kalba „besan“ reiškia vienos senovinės avinžirnių atmainos (Bengal
gram, lietuviškai vadinamos rudaisiais arba mažaisiais avinžirniais) miltų rūšį,
o „laddu“ tai užuomina į rutuliuko formą. Tiesa, kai kurie šiuolaikiniai
kulinarai itin skubantiems ar nenorintiems gaišti laiko, pataria paruoštą masę
tiesiog sukrėsti į keturkampį, maistine plėvele išklotą indą, ir kai ši
sustings, supjaustyti kvandratėliais. Bet kuriuo atveju, žinotina, kad tradicinis
laddu turėtų būti rutuliuko formos. Na, o tikri jo ruošimo žinovai tiems, kurie
labai skuba, net nerekomenduoja imtis gamini šio skanėsto. Pagal vedines
tradicijas, Besan laddu (kaip ir visas kitas maistas) turėtų būti ruošiamas
ramiai, iš lėto, pakiliai nusiteikus, reiškiant meilę ir dėkingumą Dievui.
Iš ko ruošiamas?
Kiekvienas Indijos regionas, ir netgi kiekvienas ruošiantysis turi savų gudrybių, kaip gardžiai paruošti Besan laddu. Variacijų šia tema gausybė. Klasikiniai Besan laddu paprastai ruošiami iš minėtųjų avinžirnių rūšies miltų, ghi sviesto, riešutų (migdolų, anakardžių, pistacijų, graikinių, kokosų drožlių) ir prieskonių. Taip pat šis skanėstas kartais gardinamas sezamų sėklomis ar tahini pasta, džiovintais vaisiais.
Besan laddu receptas
Iš
nurodyto kiekio produktų pagaminsite rutuliukų visai šeimai.
·
400 g rudųjų avinžirnių miltų (galima keisti
ir avinžirnių, kitaip dar vadinamų nuto žirnių miltais);
·
200 g lydyto ghi sviesto;
·
Saujelė smulkintų anakardžių (tinka ir
kitokie riešutai);
·
200 g cukraus pudros (dėkite pagal skonį);
·
1 šaukštelis šviežiai malto kardamono;
·
1 šaukštelis Ceilono
cinamono;
· 1 šaukštelis imbiero miltelių.
1.
Gilesnėje keptuvėje ar puode ant silpnos ugnies
ištirpinkite sviestą.
2.
Maišydami medine mentele ar šaukštu pamažu suberkite
avinžirnių miltus. Toliau vis atidžiai maišydami kepkite, kol miltai apskrus ir
ims sklisti malonus, riešutus primenantis kvapas.
3.
Suberkite maltus riešutus, prieskonius. Masę labai
gerai išmaišykite, kad būtų visiškai vientisa. Dar kelias minutes pakepinkite.
4.
Paruoštą masę sukrėskite į dubenį, suberkite cukraus pudrą
ir vėl kruopščiai išmaišykite. Palikite šiek tiek pravėsti, bet nelaukite, kol
visai sustings. Jei taip nutiks, negalėsite suformuoti rutuliukų.
5.
Rutuliukus galite apvolioti kokosų drožlėse, sezamų
sėklose, maltuose riešutuose arba papuošti anakardžiais ar neskrudintomis
pistacijomis.
6.
Paruoštus Besan laddu pastatykite vėsiai, kad visiškai sustingtų.
Patarimas: jei norite pasigaminti dar maistingesnių, sveikesnių ir turtingesnio skonio Besan laddu, cukraus pudrą galite keisti keliais šaukštais datulių pastos (saldinkite pagal skonį).
Šiame video dar vienas laddu receptas ir kaip jį ruošti žingsnis po žingsnio.