Gaminame

Besan laddu – dieviški rutuliukai

Nuotrauka: © shutterstock

Šis gardumyną dievišku galima pavadinti ne tik dėl nuostabaus skonio, bet pirmiausia dėl to, kad tai vienas populiariausių saldumynų, kuriuos indai šventyklose siūlo dievams.

Šis nepaprastai maistingas gardėsis Indijoje gaminamas nuo neatmenamų laikų ir turi be galo gilias tradicijas. Kaip byloja šaltiniai, kitados netgi vartotas kaip vaistas. Ajurvedos gydytojai juo pasmaguriauti rekomenduodavo ką tik pagimdžiusioms moterims, kad gamintųsi daugiau pieno, taip pat ligos išsekintiems pacientams, kad šie greičiau sutvirtėtų ir netgi tiems, kurie yra praradę gyvenimo džiaugsmą (arba kitaip tariant, yra kamuojami depresijos). Maža to, Besan laddu buvo laikomas ir laimės bei sėkmės simboliu. Saldumynas nuo seno buvo ruošiamas per tuoktuves, religines šventes, jų moterys įteikdavo kovoti keliaujantiems kariams.

Kaip ruošimas laddu?

Hindi kalba „besan“ reiškia vienos senovinės avinžirnių atmainos (Bengal gram, lietuviškai vadinamos rudaisiais arba mažaisiais avinžirniais) miltų rūšį, o „laddu“ tai užuomina į rutuliuko formą. Tiesa, kai kurie šiuolaikiniai kulinarai itin skubantiems ar nenorintiems gaišti laiko, pataria paruoštą masę tiesiog sukrėsti į keturkampį, maistine plėvele išklotą indą, ir kai ši sustings, supjaustyti kvandratėliais. Bet kuriuo atveju, žinotina, kad tradicinis laddu turėtų būti rutuliuko formos. Na, o tikri jo ruošimo žinovai tiems, kurie labai skuba, net nerekomenduoja imtis gamini šio skanėsto. Pagal vedines tradicijas, Besan laddu (kaip ir visas kitas maistas) turėtų būti ruošiamas ramiai, iš lėto, pakiliai nusiteikus, reiškiant meilę ir dėkingumą Dievui.

Iš ko ruošiamas?

Kiekvienas Indijos regionas, ir netgi kiekvienas ruošiantysis turi savų gudrybių, kaip gardžiai paruošti Besan laddu. Variacijų šia tema gausybė. Klasikiniai Besan laddu paprastai ruošiami iš minėtųjų avinžirnių rūšies miltų, ghi sviesto, riešutų (migdolų, anakardžių, pistacijų, graikinių, kokosų drožlių) ir prieskonių. Taip pat šis skanėstas kartais gardinamas sezamų sėklomis ar tahini pasta, džiovintais vaisiais.


Besan laddu receptas

Iš nurodyto kiekio produktų pagaminsite rutuliukų visai šeimai.

·         400 g rudųjų avinžirnių miltų (galima keisti ir avinžirnių, kitaip dar vadinamų nuto žirnių miltais);

·         200 g lydyto ghi sviesto;

·         Saujelė smulkintų anakardžių (tinka ir kitokie riešutai);

·         200 g cukraus pudros (dėkite pagal skonį);

·         1 šaukštelis šviežiai malto kardamono;

·         1 šaukštelis Ceilono cinamono;

·         1 šaukštelis imbiero miltelių.


1.      Gilesnėje keptuvėje ar puode ant silpnos ugnies ištirpinkite sviestą.

2.      Maišydami medine mentele ar šaukštu pamažu suberkite avinžirnių miltus. Toliau vis atidžiai maišydami kepkite, kol miltai apskrus ir ims sklisti malonus, riešutus primenantis kvapas. 

3.      Suberkite maltus riešutus, prieskonius. Masę labai gerai išmaišykite, kad būtų visiškai vientisa. Dar kelias minutes pakepinkite.

4.      Paruoštą masę sukrėskite į dubenį, suberkite cukraus pudrą ir vėl kruopščiai išmaišykite. Palikite šiek tiek pravėsti, bet nelaukite, kol visai sustings. Jei taip nutiks, negalėsite suformuoti rutuliukų.

5.      Rutuliukus galite apvolioti kokosų drožlėse, sezamų sėklose, maltuose riešutuose arba papuošti anakardžiais ar neskrudintomis pistacijomis.

6.      Paruoštus Besan laddu pastatykite vėsiai, kad visiškai sustingtų.

Patarimas: jei norite pasigaminti dar maistingesnių, sveikesnių ir turtingesnio skonio Besan laddu, cukraus pudrą galite keisti keliais šaukštais datulių pastos (saldinkite pagal skonį).


Šiame video dar vienas laddu receptas ir kaip jį ruošti žingsnis po žingsnio. 


Patiko straipsnis? Pasidalinkite: