Ladu – gardieji indiški rutuliukai. Jų esame įvairiausių.
Siūlome keletą įdomesnių. Gaminkite, skanaukite patys, vaišinkite kitus.
Ladu gaminami visada taip pat: jei yra miltų,
pasirinktu būdu juos pakepinkite su sviestu, į atvėsintą masę suberkite cukrų
su prieskoniais ir visus likusius recepte nurodytus priedus. Viską išmaišykite,
atvėsinkite, formuokite rutuliukus ir juos papuoškite. Kai miltai nenaudojami,
tada pasirinkti produktai maišomi su cukraus sirupu, o iš atvėsintos masės
formuojami rutuliukai – tokie desertai paprastesni, nereikalauja nei žinių, nei
kantrybės.
Tradicinio BESAN LADU receptą galite rasti ČIA
TIL LADU
Labai gardus desertas iš skrudintų trintų žemės
riešutų, sezamų sėklų, kokosų drožlių, jaggery (arba cukraus pudros) ir
kardamonų.
Reikės: 2 šaukštelių ghi sviesto, pusės puodelio
kokosų drožlių, po pusę puodelio skrudintų sezamų sėklų ir skurdintų grūstų
žemės riešutų, 3/4 puodelio jaggery, žiupsnelio kardamonų.
NARIYAL LADU
Dar vadinamas kokosų ladu turi keletą variacijų su
sutirštintu pienu ir be jo, galima gaminti su šviežiu tarkuotu kokosu ir
džiovintomis jo drožlėmis bei sirupu, pridėti džiovintų vaisių ir pan. Daugybę
receptų rasite internete. Šiame recepte vietoje miltų svieste pakepinkite
šviežią tarkuotą kokosą.
Reikės: 1,5 puodelio šviežiai tarkuoto kokoso, šaukšto
ghi sviesto, ½ šaukštelio kardamonų miltelių, ¾ puodelio sutirštinto saldinto
pieno, kokoso drožlių masei sutirštinti ir apvolioti.
MIGDOLŲ IR BURNOČIŲ LADU
Tiksliau vadinti jį reikėtų desertu, nes ghi sviesto
nededama. Tobulas, lengvas ir greitas tiks bet kokiai šventei ir kasdien.
Tereikia sirupu aplietus visus produktus sulipdyti, masę atvėsinti ir
suformuoti. Reikės: po 50 g pūstų burnočių, vandeny tirpinto jaggery cukraus ir
kapotų skrudintų be luobelių migdolų.
Daugiau ladu receptų ir patarimų, kaip juos ruošti
rasite žurnale JOGA IR AJURVEDA (2020 NR. 1)