Sveikatinamės

Ajurveda pataria: kaip valgyti maistą

Nuotrauka: © pixabay.com

30 kartų. Vidutiniškai tiek ajurvedoje rekomenduojama sukramtyti vieną kąsnį, kad maistas būtų gerai ir lengvai suvirškintas ir neapsunkintų virškinimo sistemos. Ligoniams rekomenduojama kramtyti dar daugiau  ir kruopščiau. Be abejo, kramtymų skaičius priklauso ir nuo maisto konsistencijos, kramtančiojo dantų kokybės ir pan. Tačiau vienas faktas yra tikras: kuo kruopščiau sukramtysite maistą, kuo geriau jis burnoje susimaišys su seilėmis, tuo bus naudingiau jūsų sveikatai. Beje, košes ar kitą smulkintą maistą taip pat būtina kramtyti. Blogai sukramtytas, seilėmis nesuvilgytas maistas apsunkina virškinimą, ima rūgti. Ir tai yra viena organizmą nuodijančių toksinų susidarymo priežasčių.

Dar keletas aktualių ajurvedos patarimų:

·         Valgykite tik tada, kai jaučiate fizinį alkį (ne emocinį!).

·         Valgydami arba po valgio venkite šaltų gėrimų.

·         Valgykite ramioje, tvarkingoje ir malonioje aplinkoje.

·         Nesėskite prie stalo po barnio, ką tik patirto streso ar kitų nemalonių emocijų.

·         Vidurdienį virškinimo ugnis yra aktyviausia, tad sočiausius patiekalus geriausia valgyti šiuo metu – jie bus lengviau suvirškinti, o energija geriau pasisavinta.

·         Jei jaučiatės prisivalgę pernelyg sočiai, po valgio patariama bent 10 min. pagulėti ant kairiojo šono.

Patiko straipsnis? Pasidalinkite: