30 kartų. Vidutiniškai tiek ajurvedoje rekomenduojama
sukramtyti vieną kąsnį, kad maistas būtų gerai ir lengvai suvirškintas ir
neapsunkintų virškinimo sistemos. Ligoniams rekomenduojama kramtyti dar daugiau ir kruopščiau. Be abejo, kramtymų
skaičius priklauso ir nuo maisto konsistencijos, kramtančiojo dantų kokybės ir
pan. Tačiau vienas faktas yra tikras: kuo kruopščiau sukramtysite maistą, kuo
geriau jis burnoje susimaišys su seilėmis, tuo bus naudingiau jūsų sveikatai.
Beje, košes ar kitą smulkintą maistą taip pat būtina kramtyti. Blogai
sukramtytas, seilėmis nesuvilgytas maistas apsunkina virškinimą, ima rūgti. Ir
tai yra viena organizmą nuodijančių toksinų susidarymo priežasčių.
Dar keletas aktualių
ajurvedos patarimų:
·
Valgykite tik tada, kai jaučiate fizinį alkį (ne
emocinį!).
·
Valgydami arba po valgio venkite šaltų gėrimų.
·
Valgykite ramioje, tvarkingoje ir malonioje aplinkoje.
·
Nesėskite prie stalo po barnio, ką tik patirto streso
ar kitų nemalonių emocijų.
·
Vidurdienį virškinimo ugnis yra aktyviausia, tad
sočiausius patiekalus geriausia valgyti šiuo metu – jie bus lengviau suvirškinti,
o energija geriau pasisavinta.
·
Jei jaučiatės prisivalgę pernelyg sočiai, po valgio
patariama bent 10 min. pagulėti ant kairiojo šono.