Domimės

Gleivės ir mityba

© Joga ir ajurveda.  Nuotrauka: © Joga ir ajurveda

Vaistininkas ir žolininkas Virgilijus Skirkevičius sako,  kad gleivės nėra mūsų priešas. Jos natūralios ir organizmui būtinos. Gleivės sutepa sąnarius, kūnuiteikia tvirtumo, lankstumo, vaikams padeda augti. Jų gausu seilėse,virškinimo sultyse. Organizmui žalingas ne tik gleivių perteklius, bet ir jų nepriteklius. Dėl pastarojo ypač kenčia sąnariai. Gana daug gleivių turi vaikai augimo periodu. Dėl to jie linkę dažniau sirgti peršalimo ligomis. Ypač šaltuoju metų laiku, kai gleivių dėl šalčio ir drėgmės pagausėja. O jei tuo metu dar valgoma daug saldumynų, geriama daug šaltų gėrimų, gleivės tirštėja ir tampa puikia maistine terpe virusams ir bakterijoms.

 

Gleives skatina trys skoniai: saldus, sūrus ir rūgštus. Kai šalta, drėgna, varva nosis ar kamuoja kosulys, reikėtų vengti saldumynų, avižinės košės, netinka actas, druska, kai kurie vaisiai ir daržovės, kaip antai, apelsinai, bananai, vynuogės, pomidorai.

 

Gleivių susidarymą skatina ir pienas. Pastaruoju metu jis netgi įvardijamas kaip pagrindinė gleivių kaupimosi priežastis. Tačiau šiuo klausimu nebūčiau toks kategoriškas. Gleivių iš tiesų daugėja geriant pramoniniu būdu paruoštą, pasterizuotą arba, kitaip tariant, negyvą pieną. O, tarkim, šviežias natūralus pašildytas pienas, pagardintas sviestu ir medumi, yra nuo seno žinomas kaip puikus vaistas nuo kosulio. Toks pienas šalina ir gleivių perteklių. Tiesa, labai svarbu pabrėžti, kad gleivės kaupiasi ne tik dėl netinkamo maisto.

 

Ajurvedoje jau prieš tūkstančius metų buvo žinoma, kad egzistuoja vadinamieji konstitucinio gleivių tipo žmonės, kurių organizme gleivių kiekis visada būna didesnis. Gleivių tipo žmogų paprastai galima atpažinti iš tvirto kūno sudėjimo, stambių kaulų ir dantų, didelių išraiškingų akių, baltos odos. Šio tipo žmonės būna lėtoki, viską kaupiantys savyje. Jie yra linkę labiau sirgti ir gleivių pertekliaus ligomis. Tai įvairios plaučių, peršalimo ligos, taip pat diabetas, astma, nutukimas ir pan. Kad ir kaip būtų, rinkdamiesi tinkamą maistą ir gyvenimo būdą, sveikatai pavojingo gleivių pertekliaus galime išvengti.

 

Jį šalina trys skoniai: kartus, sutraukiantis (arba gaižus) ir aštrus. Ypač tinka įvairūs pipirai, paprikos, gvazdikėliai, pankoliai, kalendros, kmynai, imbierai, mėtos, raudonėliai, čiobreliai. Šaltu oru puikus pasirinkimas – spanguolės su medumi, imbierinė arbata arba kepti obuoliai, pagardinti cinamonu, kardamonu. Apskritai tokiais orais, kai gleivės kaupiasi intensyviau, siūlyčiau maistą kuo dažniau gardinti aštresniais prieskoniais. Veiksmingai gleives mažina ir dienos pasninkas. 

 

Gleivių perteklius dažniau kamuoja žmones, kurie gyvena pasyviai, yra nuolat viskuo nepatenkinti. Ajurvedoje taip pat sakoma, kad svarbu gyventi pagal sezoną. Tarkim, šaltuoju metu turime valgyti šiltą maistą, būti šiltoje aplinkoje, sulėtinti gyvenimo tempą. Kai šių dalykų nepaisome, kyla ligos. 

 

Gleives veikia netgi seksualinis gyvenimas. Kaip sakoma ajurvedoje, šaltuoju sezonu mylėtis galima kad ir kiekvieną dieną – tai padeda sumažinti gleivių perteklių, o štai vasarą seksualinį apetitą reikėtų apriboti iki kelių kartų per mėnesį.


"Joga ir ajurveda"  


Patiko straipsnis? Pasidalinkite: