Šiandiena abejonių nekyla, kiekvieno žmogaus sveikatai palankios mitybos
priešai yra pridėtinis cukrus ir didelis sočiųjų riebalų kiekis. Nėra taip
paprasta išsirinkti greitą ir skanų užkandį ar maisto produktą kuriame nebūtų šių maisto medžiagų pertekliaus.
Laikas, praleidžiamas renkantis prekes
parduotuvėje, gali ženkliai sutrumpėti, jeigu tik žinosite pagrindinius
sveikatai palankios mitybos „filtrus“.
Kalbant apie vieną sveikiausių greito maisto alternatyvų – avižas, yra
kelios svarbios taisyklės:
·
Maistinių
skaidulų kiekis – kuo daugiau, tuo geriau.
·
Sočiųjų
riebalų kiekis – kuo mažiau, tuo geriau.
·
„Dairy
free“ – saugus alergiškiems pienui.
·
Pridėtinio
cukraus kiekis – geriau išvis nebūtų.
Jeigu visgi nenorite gaišti laiko tikrindami visus
šiuos faktus – rinkitės produktus pažymėtus žalio rakto skylutės simboliu.
Produktai su „Rakto skylutės“ ženklu - tos pačios prekinės grupės produktai,
tačiau juose mažiau arba išvis nėra
pridėtinio cukraus, druskos, sočiųjų riebalų, transriebalų, nėra maisto
saldiklių, o grūdų turinčiuose gaminiuose – daugiau maistinių skaidulų. Viena
taisyklė tinkanti visoms!
Apie tai, kodėl absoliučiai didžiausiame kiekyje
sveikatai palankių dietų meniu yra
avižos - nauda sveikatai TOP šešetukas:
1. Energijos atsargos.
Pagrindinė
maistinė medžiaga, naudojama mūsų kūnuose energijai gauti yra angliavandeniai.
Priklausomai nuo savo sudėties, angliavandeniai gali labai greitai pakelti
gliukozės lygį mūsų kraujyje (aukšto glikeminio indekso angliavandeniai). Tokie
angliavandeniai, dažnu atveju, yra blogas pasirinkimas norint apsirūpinti
energija ilgesniam laikui.
Avižų košė
turtinga žemo glikeminio indekso angliavandeniais (tai yra santykinai lėtai
veikiančius gliukozės lygį kraujyje), taip pat turi šiek tiek baltymų, tačiau
kartu su ja galima vartoti ir daug baltymų turintį maistą. Publikuoti tyrimai
International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism žurnale,
vertinantys ištvermės reikalaujančių sporto šakų sportininkų rezultatus, rodo
ženkliai geresnius ištvermės rodiklius, jeigu prieš ~3 valandas iki bėgimo yra
suvartojamas būtent žemo glikeminio indekso maistas be pridėtinio cukraus.
2. Oda.
Journal of
Drugs in Dermatology žurnale publikuoti tyrimai leidžia vertinti avižas ne tik
kaip labai palankų mūsų sveikatai maistą, bet taip pat naudingą alternatyvą,
norint palaikyti sveiką odą. Avižose esančios medžiagos beta-gliukanai leidžia
augalams sulaikyti ir neprarasti drėgmės, gali prisidėti prie odos biofizikinių
savybių išsaugojimo. Tokios medžiagos, kaip pavyzdžiui, varis, cinkas, selenas,
tiaminas ir niacinas yra labai svarbūs odos bendrajai būklei, taip pat yra
aptinkamos maistui naudojamose avižose.
3. Diabetas.
II tipo diabetas
yra viena iš pavojingiausių lėtinių neinfekcinių ligų, kurios protrūkį
šiuolaikiniame pasaulyje ypač sunku kontroliuoti. Daugybė mokslinių tyrimų
vienu iš efektyviausių būdų laiko tinkamą maisto racioną, kuriame gausu būtent
žemo glikeminio indekso angliavandenių bei maistinių skaidulų. Toks maistas,
kuriame nėra pridėtinio cukraus,
leidžia efektyviau kontroliuoti insulino hormono išskyrimą į kraują, kuris yra
vienintelis hormonas, mažinantis gliukozės lygį kraujyje, suvartojus vienokio
ar kitokio maisto. Savo ruoštu žemo glikeminio indekso maistas gali prisidėti
prie geresnės gliukozės kontrolės kraujyje bei apsaugoti organizmą nuo insulino
tolerancijos didėjimo – vieno iš pagrindinių ligos rizikos faktorių.
4. Kūno masės indeksas.
Nutukimas
ir antsvoris yra didžiulė pasaulinio lygio sveikatos problema. Atlikti
moksliniai tyrimai, publikuoti journal Molecular Nutrition and Food Research,
leidžia manyti, kad beta-gliukanai, gaunami suvalgius avižinės košės teigiamai
veikia cholecistokinino lygi. Šis hormonas yra svarbus alkio kontrolei. Taip
pat, avižos, turinčios daug maistinių skaidulų, yra ilgiau virškinamos ir
leidžia jausti „pilnam“ ilgesnį laiką.
5. Širdis ir kraujotaka.
Daugybė
mokslinių tyrimų rodo, kad tirpios vandenyje maistinės skaidulos pagerina
kraujo cholesterolio profilį – sumažiną blogąjį, kitaip vadinamą mažo tankio
cholesterolį. Avižos yra turtingos ne tik tirpiomis vandenyje maistinėmis
skaidulomis, bet turi kalcio ir kalio, kurie teigiamai veikia kraujo spaudimą.
6. Onkologinės ligos.
Kalbant apie avižas kaip maistą, kuris yra integruojamas į bendrą mitybos strategiją, svarbu paminėti ne tik tirpias, bet ir netirpias maistines skaidulas, kurios pasižymi laisvinamuoju poveikiu. Šios skaidulinės medžiagos pritraukia vandenį tokiu būdu palengvina perdirbamo maisto judėjimą per virškinamąjį traktą. Vidurių užkietėjimo prevencija yra labai svarbi kalbant apie tiesiosios žarnos onkologinių susirgimų gaubtinės žarnos sveikatą. Daugybė mokslinių studijų, nagrinėjančių gaubtinės žarnos vėžio temą, nurodo teigiamą maistinių skaidulų poveikį, kuris didėja arba mažėja priklausomai nuo suvartojamo kiekio.
Išbandykite!
ACTIVUS - Sveika ir gardu.
! Šis straipsnis yra reklaminio pobūdžio