Pastaruoju metu vis daugiau kalbama apie tai, jog derėtų vengti vartoti pieną, nes dėl jo organizme kaupiasi gleivės ir kyla įvairių ligų. Tačiau senosios indų medicinos sistemos požiūris į šį produktą kitoks.
Pagal ajurvedą, pienas – satvinis (dorybės gunos) maistas ir tinkamai vartojamas nekenkia organizmui, netgi atvirkščiai, teikia jam sveikatos ir stiprybės.
Kaip reikėtų vartoti pieną remiantis ajurveda? Pagal šią senovinę sveikatingumo sistemą, pieną geriausia gerti vakare, 1–2 valandas prieš miegą. Jis jokiu būdu negali būti šaltas – manoma, kad būtent toks labiausiai skatina įvairius negalavimus. Organizmui tinkamiausias šiltas ir tam tikrais prieskoniais pagardintas pienas. Tinkamiausi: imbieras, ilgieji pipirai, cinamonas, kardamonas, ciberžolė, šafranas, vanilė. Teigiama, kad su pienu verdami prieskoniai padeda suskaidyti šio skysčio cukrų ir baltymus. Taip pat tinka šiltą pieną gardinti medumi, ghi sviestu. Nederėtų pieną vartoti kartu su rūgštaus, kartaus, sūraus, sutraukiančio ir aštraus skonio produktais.
Žinoma, labai svarbu ir saikas. Pieno kiekį ajurvedos gydytojai pataria rinktis pagal kūno konstitucinį tipą arba vyraujančią došą. Vatos ir pitos došų atstovams leidžiama gerti daugiau (vidutiniškai 1-2 stiklines per dieną), o kaphos došos žmonėms patartina riboti (iki pusės stiklinės ar net kelių šaukštų per dieną).
Dar vienas svarbus dalykas: ajurvedos gydytojai, kalbėdami apie pieno naudą, galvoje turi šviežią natūralų pieną, o ne paruoštą pramoniniu būdu.