Duonos tešlai dažniausiai naudojami
įvairaus rupumo kvietiniai miltai, tačiau yra receptų ir su kukurūzų, ryžių,
sorų, žirnių miltais. Nors indiškos duonos rūšių yra devynios galybės, tešlos
sudėtis labai panaši.
Pateikiame universalios kvietinės tešlos
receptą. Iš jos galite išsikepti čapati, poori ar paratha
duonelės – nelygu, ką su ta tešla darysite.
Mes nutarėme pasigaminti čapati.
Tešlai reikės:
280 g viso grūdo kvietinių miltų,
160 ml vandens,
2 šaukštai ghi sviesto arba aliejaus,
žiupsnio druskos.
Kaip ruošti
- Miltus persijokite į dubenį, sumaišykite su druska, supilkite lydytą sviestą ir pirštų galiukais maišykite, kol riebalai tolygiai pasiskirstys.
- Supilkite šiltą vandenį (ne visą iškart,
nes gal tiek ir nereikės) ir minkykite, kol tešla pasidarys vientisa.
Nepatingėkite paminkyti ilgiau, apie 10 min.
- Gatavą tešlą suvoliokite į rutulį,
uždenkite drėgna skepeta ir palikite valandą subręsti.
- Paruoštą tešlą suvoliokite į volelį ir sugnaibykite į 12 rutuliukų. Kiekvieną drėgnomis rankomis suminkykite į glotnų diskelį ir gausiai išvoliokite miltuose. Paskui kuo ploniau iškočiokite (indai kočioja 2 mm storio papločius), dėkite į įkaitusią keptuvę ir vis paspaudydami mentele ar drobės skiaute kepkite, kol atsiras tamsių dėmių. Tada apverskite ir iškepkite kitą pusę. Įgudę kepėjai tai daro be keptuvės – laikydami paplotį ant atviros ugnies.