Dhal sanskrito kalba reiškia „skaldyti“. Taip pat vadinamas ir
tradicinis indiškas patiekalas, kurio pagrindinis produktas – skaldyti ankštiniai.
Beje, juos skaldant pašalinamos ir luobelės, todėl patiekalas būna lengviau
virškinamas, nesukelia pilvo pūtimo (padeda ir gausiai naudojami prieskoniai).
Dalų būna įvairiausių rūšių – nelygu,
kokias ankštines daržoves pasirinksite.
Mung dalas gaminamas iš skaldytų spindulinių pupuolių.
Tarka dalui naudojami gerai suverdantys raudonieji lęšiai.
Toor dalas verdamas iš geltonųjų lęšių, vadinamųjų pigeon peas („balandžių žirnių“).
Urad dalas – sodraus skonio, drumstos spalvos troškinys, nes verdamas iš
juodųjų lęšių.
Chana dalas – sotus troškinys iš lukštentų skaldytų avinžirnių.
Rytų šalių virtuvėse rasite ir daugiau dalų
rūšių. Smalsu paragauti?
RUOŠIAME IR RAGAUJAME!
Tarka dalas
400 g raudonųjų lęšių,
šaukštelis ciberžolių miltelių,
2 šaukštai ghi sviesto,
šaukštelis kuminų sėklų,
nedidelis svogūnas,
2–3 česnakų skiltelės,
aitriųjų žaliųjų paprikų ankštis,
šaukštelis prieskonių mišinio „Garam
masala“,
2–3 cm dydžio imbiero šaknies gabaliukas,
2–3 pomidorai,
druskos pagal skonį,
saujelė smulkintų petražolių ar kalendrų
lapelių.
* Lęšius suberkite į puodą, užpilkite šaltu
vandeniu, kad visiškai apsemtų, ir užkaiskite.
Kai užvirs, nugraibykite putas, suberkite ciberžolių miltelius, įmeskite
sviesto kruopelę, uždenkite ir ant mažos ugnies virkite, kol lęšiai visiškai
suminkštės.
* Nedideliame puode ar keptuvėje išlydykite likusį sviestą ir
kepinkite kuminus, kol pasklis būdingas aromatas (apie 1 min.). Sudėkite
susmulkintus svogūnus, česnakus, aitriąsias paprikas, sutarkuotą imbierą ir dar
minutę pakepinkite. Galiausiai sudėkite nedideliais kubeliais supjaustytus
pomidorus, viską apibarstykite „Garam masala“ prieskoniais, gerai išmaišykite
ir nukelkite nuo ugnies.
* Prieš pat nukaisdami puodą su lęšiais įmaišykite paruoštą
prieskonių mišinį, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite prieskoniniais
žalumynais ir tiekite su biriai virtais ryžiais.
Daugiau informacijos
ir receptų naujame žurnalo JOGA IR AJURVEDA numeryje (2018 m. Nr. 3)