Gaminame

Dalas – patiekalas visų skoniui

Nuotrauka: © http://myniche-myspace.blogspot.com

Dhal sanskrito kalba reiškia „skaldyti“. Taip pat vadinamas ir tradicinis indiškas patiekalas, kurio pagrindinis produktas – skaldyti ankštiniai. Beje, juos skaldant pašalinamos ir luobelės, todėl patiekalas būna lengviau virškinamas, nesukelia pilvo pūtimo (padeda ir gausiai naudojami prieskoniai).

 

Dalų būna įvairiausių rūšių – nelygu, kokias ankštines daržoves pasirinksite.

Mung dalas gaminamas iš skaldytų spindulinių pupuolių.

Tarka dalui naudojami gerai suverdantys raudonieji lęšiai.

Toor dalas verdamas iš geltonųjų lęšių, vadinamųjų pigeon peas („balandžių žirnių“).

Urad dalas – sodraus skonio, drumstos spalvos troškinys, nes verdamas iš juodųjų lęšių.

Chana dalas – sotus troškinys iš lukštentų skaldytų avinžirnių.

Rytų šalių virtuvėse rasite ir daugiau dalų rūšių. Smalsu paragauti? 

 

RUOŠIAME IR RAGAUJAME!

 

Tarka dalas

 

400 g raudonųjų lęšių,

šaukštelis ciberžolių miltelių,

2 šaukštai ghi sviesto,

šaukštelis kuminų sėklų,

nedidelis svogūnas,

2–3 česnakų skiltelės,

aitriųjų žaliųjų paprikų ankštis,

šaukštelis prieskonių mišinio „Garam masala“,

2–3 cm dydžio imbiero šaknies gabaliukas,

2–3 pomidorai,

druskos pagal skonį,

saujelė smulkintų petražolių ar kalendrų lapelių.

 

* Lęšius suberkite į puodą, užpilkite šaltu vandeniu, kad visiškai apsemtų, ir užkaiskite. Kai užvirs, nugraibykite putas, suberkite ciberžolių miltelius, įmeskite sviesto kruopelę, uždenkite ir ant mažos ugnies virkite, kol lęšiai visiškai suminkštės.

* Nedideliame puode ar keptuvėje išlydykite likusį sviestą ir kepinkite kuminus, kol pasklis būdingas aromatas (apie 1 min.). Sudėkite susmulkintus svogūnus, česnakus, aitriąsias paprikas, sutarkuotą imbierą ir dar minutę pakepinkite. Galiausiai sudėkite nedideliais kubeliais supjaustytus pomidorus, viską apibarstykite „Garam masala“ prieskoniais, gerai išmaišykite ir nukelkite nuo ugnies.

* Prieš pat nukaisdami puodą su lęšiais įmaišykite paruoštą prieskonių mišinį, pagal skonį pasūdykite, pagardinkite prieskoniniais žalumynais ir tiekite su biriai virtais ryžiais.

 

Daugiau  informacijos ir receptų naujame žurnalo JOGA IR AJURVEDA numeryje (2018 m. Nr. 3)

Patiko straipsnis? Pasidalinkite: